Logheaza-te aici pentru a putea adauga comentarii si discutii noi pe forum!
-
acum 12 aniDaca tot vorbim de spanac...
stie cineva de retete bune cu urzici? la mine intra in aceeasi categorie .... multe plante care scad mult in oala :D
-
acum 12 aniIngrediente: un castron de 2l plin cu urzici, 1 ceapa mare, 3-4 linguri ulei, 2-3 lingurite usturoi zdrobit, 1-2 linguri rase faina, sare.
Mod de preparare: Se spala bine si se curata urzicile. Intr-o cratita se pune apa la fiert cu sare. Cand apa incepe sa fiarba se adauga o ceapa intreaga curatata si urzicile. Se fierb 30-35 de minute, dupa care se arunca ceapa, iar urzicile se scurg bine de apa, insa apa in care au fiert nu se arunca. Se zdrobesc bine urzicile cu ajutorul unei linguri de lemn, apoi se calesc 3-4 minute in ulei incins. Se adauga faina amestecata cu cateva linguri de apa in care au fiert urzicile si se mai lasa pe foc pana se fierbe si faina. Atentie! Adaugati faina doar cat sa nu mai fie aspre urzicile. Daca adaugati prea multa faina riscati sa transformati mancarea intr-o ciulama. Dupa ce se opreste focul se adauga, in functie de preferinte 2-3 lingurite usturoi zdrobit.
Se serveste imediat, alaturi de mamaliguta.
-
acum 12 aniEu ador salata de urzici. Daca tot se gasesc acum pe piata, vreau sa profit la maximum de ele. Uite ce reteta urmez ca sa pregatesc o masa gustoasa.
IngredienteL
1 kg urzici proaspete
1 capatana usturoi
ulei
sare
piper
patrunjel verde
Mod de preparare:
Se spala urzicile in mai multe ape si se pun la fiert in apa clocotita. Se tin cam 30 minute pana cand se inmoaie bine. Se scurg, se pun in robot si se paseaza. Intre timp se face un mujdei gros de usturoi care se va adauga peste pasta de urzici. Se condimenteaza dupa gust, se adauga patrunjel verde si se servesc.
Rap_Ale a spus:Daca tot vorbim de spanac...
stie cineva de retete bune cu urzici? la mine intra in aceeasi categorie .... multe plante care scad mult in oala :D
-
acum 12 aniPe blogul unei gospodine am gasit un fel de lasagna cu urzici. Am incercat-o sambata si chiar mi-a iesit. E gustoasa.
Ingrediente:
foi de lasagna cu urzici facute in casa
cateva cubulete de unt
sos Bechamel
sos Bolognese, la care am adaugat si ciuperci pasate bine
cascaval rasMod de preparare:
Intr-o tava de jena unsa cu unt, am alternat cate un strat de foi de lasagna proaspat facute, un strat de sos Bolognese, un strat sos Bechamel si tot asa, pana am umplut vasul. Ultimul strat a fost de sos Bechamel, peste care am pus cateva cubulete de unt si cascaval ras. Am dat la cuptor pana s-a rumenit frumos, apoi am servit.
-
acum 12 aniUrzici cu usturoi la ceaun
Ingrediente:
- un bol plin urzici
- 2 cepi verzi
- 4 catei de usturoi
- 4-5 linguri de ulei
- sare
- piper
- 2 linguri de fainaMod de preparare: In primul rand trebuie sa alegem urzicile sa fie curate, proaspete si spalate. Se pun 35 de minute la fiert, dupa care se pun intr-o sita la scurs. Separat intr-un ceaun se pune uleiul, peste care se adauga tocate marunt ceapa, usturoiul si cele 2 linguri de faina se amesteca totul cu ajutorul unei linguri de lemn vreo 6 minute. Dupa care se adauga urzicile scurse si se lasa totul la calit 15 minute. Pot fi servite cu sos tatziki si mamaliguta. Sunt foarte bune!
-
acum 12 aniSUPA CREMA DE URZICI
Ingrediente:
0,500 kg urzici,
2 cartofi,
2 cepe.
Usturoi pisat,
suc de lamaie si hrean, optional, cantitatile dupa preferinta.Preparare:
se spala urzicile in cateva ape cu sare, apoi in cateva ape cu otet. Se pun la fiert in apa cu sare, daca doriti sa folositi zeama de urzici pentru spalat parul sau pentru baut, nu adaugati sare. Se lasa sa dea intr-un clocot, doua, dupa care pune zeama pentru baut sau spalat parul intr-un alt recipient, si se continua prepararea supei. Se adauga cartofii curatati, spalati si ceapa curatata si spalata. Cand sunt fierte si legumele si urzicile, se paseaza, se adauga sare, piper sau concentrat de legume si usturoiul pisat. Supa se serveste fie fierbinte, fie rece, cu suc de lamaie si hrean, cu mamaliga, cu parmezan daca doriti.
-
acum 12 aniRULADA CU URZICI
4-5 oua
300 g branza de care doriti
Ceapa verde
1 ceapa alba
O gramada mare de urzici
Marar
Piper alb
Cativa catei de usturoiMod de preparare :
Urzicile se curata de codite si apoi se spala in multe ape pana ne plictisim. Se scot cu mana urzicile penru a ramane apa cu nisip. Ceapa alba si usturoiul se toaca marunt. Intre timp se pune apa la fiert impreuna cu niste condimente. Cand da in clocot se adauga urzicile si se fierb vreo 10 minute. Se strecor, se toaca marunt, se caleste ceapa in ulei incins dupa care se adauga usturoiul si la urma urzicile. Se mai adauga putina apa de la fiertura de urzici si se mai lasa 10 minute pe foc. Se bat spuma albusurile cu un praf de sare. Galbenusurile se mixeaza si ele separat si apoi se amesteca cele doua compozitii impreuna cu mararul tocat. piperul si branza sfaramata sau data prin razatoarea mica. Se tapeteaza o tava intinsa cu hartie de copt si se pune compozitia de omleta. Se da la cuptor pentru vreo 15 minute, in functie de cuptor. Se face testul cu scobitoarea si cand e gata se rastoarna pe alta foaie de copt si cu ajutorul unei pensule se unge hartia lipita de omleta cu apa rece pentru a se dezlipi mai usor cat e calda. Se ruleaza imediat cat e calda si se lasa pana la racire. Se desface si se umple cu compozitia de urzici scursa bine si apoi se ruleaza. Se pune in folie alimentara sau de aluminiu si se da la rece pentru cateva ore. Se taie rece
-
acum 12 aniCiuperci umplute cu urzici:
Ingrediente:
- 15 de ciuperci mari
- un bol mediu plin cu urzici
- cascaval ras
- 1 lingura faina,
- 1 catelul de usturoi
- uleiMod de preparare: Cureti si speli ciupercile foarte bine, coditele vor fi indepartate si le vei pune intr-o tava unsa cu margarina sau unt. Urzicile se pun la fiert timp de 20 de minute. Se scot si se scurg de apa si se pun intr-o tigaie la rumenit, peste care se adauga 5 linguri de ulei, lingura de faina si catelul de usturoi tocat marunt. Se amesteca totul si se prajeste bine. Se i-a apoi compozitia si se umple capacele ramase de la ciuperci. Se aseaza apoi ciupercile umplute inapoi in tava unsa cu unt si se baga la cuptorul incins pentru alte 15 minute. Cand se scot se lasa un pic la racit si apoi se pune cascavalul ras deasupra ciupercilor umplute. Sunt foarte bune servite cu piept de pui facut la gratar. Pofta mare!
-
acum 12 aniintereseante retete..........le-ati incercat pe toate?
-
acum 12 aniPIZZA CU SPANAC
Ingrediente:
Am folosit tava de pizza a cuptorului si urmatoarele ingrediente
Pentru aluatul crocant:1. 300 gr faina
2. 75 gr gris
3. 225 ml apa
4. un pliculet de drojdie (7 gr)
5. o lingura de ulei de masline (care s-a fofilat si nu apare in poza)
6. sarePentru restul compozitiei:
1. aprox. 300 gr (280 gr pe masurate) spanac congelat
2. 250 gr mozzarella
3. 200 gr sos de tomate Cirio
4. cimbru, busuioc, oregano
5. optional amestec de cascaval si branza pentru pizza (gen parmezan)
6. cateva rosioare cherry sau cateva felii de rosii obisnuitePreparare:
Pentru aluat se amesteca toate ingredientele solide plus uleiul intr-un vas si se toarna treptat apa, framantand pana cand aluatul se leaga si nu se mai lipeste de peretii vasului, apoi se cresteaza . Acoperi vasul si il lasi la loc cald (dar nu sursa directa de caldura!) 30-40 de min. Aluatul crescut il intinzi cu sucitorul pe blatul de lucru tapetat cu faina, apoi il asterni in tava tapetata cu hartie de copt, il intepi cu furculita din loc in loc si il pui la cuptorul preincalzit 10 min temperatura prestabilita la 190 de grade.
Intre timp am ras marunt mozzarella . In acelasi timp, pe foc fierbe scurt sosul de tomate amestecat cu cimbru, oregano si busuioc din ochi si dupa gust. Alaturi pui la calit spanacul, cat sa se decongeleze si sa-si lase din zeama. Il pui apoi intr-o sita la scurs. Scoti blatul de la cuptor, il ungi cu sos , presari spanacul bine scurs si mozzarella , apoi si o mana de branzeturi de pizza daca doresti si asezi uniform rosiile cherry taiate pe jumate. Pui totul la cuptor mai departe, pentru aprox. 30 min.
Chiar daca la inceput ti se va parea ca este prea lichid sosul pus peste aluat, el se va lega dupa primul sfert de ora, cu conditia sa fie foarte bine scurse spanacul si mozzarella. Pizza se mananca proaspat scoasa din cuptor. Pofta buna!
-
acum 12 aniPLACINTA CU SPANAC
Ingrediente:
un pachet de foi fine de placinta Linco
450 grame spanac congelat Dujardin (o punga mica)
300 grame brinza feta de oaie si capra
1/2 cutie crema de brinza de capra (pentru un gust mai autentic)
2 oua
1 bucata praz
o legatura patrunjel verde
100 grame unt
50 ml ulei de masline
sare
1 lingurita seminte de susanPreparare:
Se toaca intii marunt prazul.
Apoi se incing doua linguri de ulei de masline, adaugindu-se prazul si calindu-se usor.
Dupa ce am scurs bine spanacul, decongelat in prealabil, il adaugam peste praz si continuam calirea.
Se marunteste si patrunjelul si se adauga la amestecul din tigaie lasindu-le pentru 5 minute sa isi combine aromele, apoi se opreste focul.Pina ce spanacul pregatit ca mai sus se va racori, pregatim amestecul de brinza.
Brinza feta se marunteste, sau se da pe razatoare, operatie putin mai complicata avind in vedere ca este o brinza graza si moale, adaugindu-se apoi si 1/2 de cutie din crema de brinza de capra (100 de grame = 3 linguri). Se omogenizeaza cele doua tipuri de brinza apoi se adauga si ouale.
Dupa ce este pregatit si amestecul de brinza si oua se adauga peste spanac, se potriveste de sare, pregatind astfel umplutura pentru placinta.
o cana punem untul si il introducem la microunde pentru 1 minut ca sa se inmoaie, apoi adaugam si uleiul de masline, urmind sa folosim amestecul pentru ungerea foilor.
Impartim in trei pe lung folie de placinta, apoi le suprapunem ca sa nu se usuce. Apoi, luam pe rind cite una asezind-o pe masa de lucru si o ungem din abundenta cu amestecul caldut de unt si ulei de masline, suprapunind cite trei.
Se aseaza pe marginea foilor astfel pregatite o cantitate de amestec de spanac, potrivita (facem un calcul simplu inainte de a ne apuca de treaba si impartim compozitia in functie de cite grupuri de foi vom obtine prin taierea celor din pachet).
Rulam sub forma unui sul apoi imperechem impletind cite doua, dupa care le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt.Se ung cu unt apoi se presara (facultativ) seminte de susan. Se coc pina ce vor avea o culoare frumos "bronzata" (aproximativ 30 de minute).
Se scot pe un platou si se taie in doua obtinindu-se portii potrivite.