Logheaza-te aici pentru a putea adauga comentarii si discutii noi pe forum!

  • acum 11 ani
    Raluca_Chef
    Prima vizita 18 aprilie 2012
    Comentarii: 25
    Discutii: 14
    Tochitura moldoveneasca cu mamaliga

    Continut:
    - 450gr. carne proaspata de porc (trebuie taiata cubulete mici)
    - 3-4 carnati afumati
    - 80 ml. vin rosu (pentru a fregezi carnea de porc)
    - 5 catei de usturoi zdrobiti
    - 150gr. branza sarata de oaie
    - 2-3 oua
    Condimente: ulei, cimbru, sare, piper;

    Pentru mamaliguta: Apa, malai, sare;

    Mod de preparare:

    Incepem cu mamaliga la ceaun: trebuie sa punem apa la fiert in care adaugam un varf de sare, dupa care turnam treptat malaiul si o lasam la fiert timp de 30 de minute la foc mic iar din cand in cand il amestecam cu o lingura de lemn pentru a evita aparitia cocoloaselor.

    Separat intr-o tigaie punem carnea de porc taiate cubulete mici la rumenit. Dupa 8 minutele adaugam vinul, sare, piper, cimbru si usturoiul pisat si lasam la foc mic acoperita tigaia cu capat pentru ca toate ingredientele sa se inabuseasca bine. Pe la mijlocul procesului taiem si carnatii afumati si ii adaugam in tigaie (acestia rumenindu-se mult mai repede decat carnea de porc).

    In a doua tigaie pregatim ouale ochi, acum dupa gustul fiecarui puteti sa le faceti mai tari sau mai moi (dar deobicei pentru tochitura ouale sunt nitel mai molcute.

    Cand totul este gata pe o farfurie se pune in mijloc branza sarata peste se aseaza maliguta iar peste aceasta se aseaza un ochi, de jur imprejur mamligutei se pune carnea de porc si carnaciorii afumati. (Acum asezarea in farfurie fiecare o sa o faca dupa bunul plac:). POFTA MAREE!!!


    • Vote Down0Vote Up
  • 11 Comentarii sorteaza in functie de:
  • acum 11 ani
    Gogo
    Gogo     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 07 aprilie 2011
    Comentarii: 43
    Discutii: 3
    Fasole cu carnati :

    Ingrediente :
    - 500 gr de fasole fiarta
    - 2 cepe mari
    - 400 gr carnati usor picanti (puteti sa puneti ce fel de carnati vreti daca nu va plac cei picanti)
    - 2-3 linguri bulion
    - condimente: busuioc, cimbru, oregano, tarhon, sare si piper dupa gust
    - 3 catei de usturoi

    Se fierbe fasolea si se scurge de apa. Ceapa tocata solzisori se caleste putin pana devine sticloasa, se adauga bulionul, usturoiul taiat marunt si codimentele. Se calesc 1-2 minute adaugand un pahar de apa. Apoi se adauga carnatii portionati sa fiarba in sosul format pana scade apa (sau puteti sa prajiti putin carnatii inainte de ai pune in sos). Se adauga fasolea. Se serveste cu o lingura de mamaliga si cu un ardei iute.


    • Vote Down0Vote Up
  • acum 11 ani
    tib19
    tib19     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 20 aprilie 2012
    Comentarii: 130
    Discutii: 2
    Eu va propun chisca moldoveneasca. Daca e facuta de bunicile voastre asa cum o facea a mea, yummmy!!!

    Ingrediente:

    carne de porc / vita tocata
    intestine de porc
    o cana orez
    2 cepe
    2 oua
    piper
    sare

    Mod de preparare:

    Ceapa se toaca marunt si se pune la prajit, dupa care se pune apa si orezul la fiert. Cand orezul e fiert, se lasa putin la racit, apoi se amesteca cu carnea tocata, se potriveste de piper si sare si se pun cele doua oua, pentru a lega compozitia.
    Caltabosii se spala (intestinul gros de la porc) apoi se umplu cu compozitia rezultata, se leaga la ambele capete si se pun la fiert timp de 20 de minute. Se lasa la racit dupa care se pune la prajit.

    Ca sa nu se raceasca, o tineam in rola sobei, un fel de cuptor in soba. Cine e din Bucovina stie ce e aia rola. :))


    • Vote Down0Vote Up
  • acum 11 ani
    tib19
    tib19     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 20 aprilie 2012
    Comentarii: 130
    Discutii: 2
    Si sa nu uitam de celebrul bors moldovenesc.

    Ingrediente:

    o gaina
    1 litru apa
    1 litru bors
    verdeata
    o legatura loboda
    sare
    taitei

    Mod de preparare:

    Se curata gaina si se pune la fiert cu apa rece fara zarzavat. Dupa ce a fiert, se scoate gaina pe o farfurie si in zeama se pun taiteii sa fiarba. Cand sunt gata, se toarna borsul clocotit, gaina taiata bucati, verdeata si loboda taiata. Se lasa sa mai dea un clocot. Acest bors nu se drege.


    • Vote Down0Vote Up
  • acum 11 ani
    Ionela_Nastase
    Prima vizita 18 aprilie 2012
    Comentarii: 74
    Discutii: 5
    Ingredientele pentru aceasta rețeta sunt: 500 de grame de faina, 100 de grame de untura (sau unt gras sau ulei), 4 gălbenușuri, 100 de grame de smântâna, 60 de grame de drojdie, o jumătate de lingurița de sare, 300 de mililitri de lapte si 100 de grame de zahar. Pe langa acestea se adaugă si ingredientele utilizate la prepararea umpluturii: 500 de grame de brânza de vaci (sau gem/fructe). In cazul utilizării brânzei se adaugă: 2 oua, un pahar de lapte, 60 de grame de smântâna, 50 de grame de zahar si 30 de grame de griș fiert.
    Se prepara destul de ușor dar necesita o perioada mai lunga de timp deoarece este nevoie ca aluatul sa crească.Pentru început se dizolva drojdia in lapte caldut, se adaugă câteva linguri de faina, se amesteca si se lasă sa crească intr-un loc cald (de preferat langa aragaz).Intre timp se freacă gălbenușurile cu zaharul si sarea, se adaugă compoziția preparata anterior si sa amesteca. Acest aluat sa framanta apoi se adaugă untura calduta, după care se lasă iar sa crească.Intre timp se prepara umplutura: brânza se amesteca cu ouăle, sarea, zaharul si alte ingrediente ca stafidele sau zaharul vanilat, după gust.După ce a crescut aluatul se va întinde cu facaletul o foaie de plăcinta ce se proporționează in pătratele. Astfel vor fi obținute plăcintele prin îndoirea spre interior a colturilor,acoperind umplutura plasata in mijlocul lor.
    Plăcintele obținute se pun intr-o tava unsa sau acoperita cu hârtie de copt si se lasă in cuptor circa 45 de minute. Se servesc după preferințele fiecăruia reci sau calde, simple sau acoperite de zahar pudra.
    Este reteta mea prefereta mai ales cand ma duc la bunici si simt mirosul de placinte inca de la intare:P

    • Vote Down0Vote Up
  • acum 11 ani
    Raluca_Chef
    Prima vizita 18 aprilie 2012
    Comentarii: 25
    Discutii: 14
    Ardei grasi umpluti cu ciuperci:

    - 10 ardei grasi (ce se curata de samanta din interior si se pastreaza capacelul)
    - o punga de orez;
    - 5 morcovi;
    - ciuperci la conserva;
    - 6 cepe verzi
    - 2 oua
    - sare, piper;
    - 2 legaturi de patrunjel

    Mod de preparare:
    Se pune intr-o tigaie ceapa taiata marunt la calit (se pastreaza coditele verzi ale cepelor deoparte si sunt taiata cubulete). Peste ceapa se adauga ciupercile si se lasa si el pentru 2 3 minute la foc mic. In tigaie apoi se pune o cana de apa si se adauga orezul si se lasa la fiert totul pana bobul de orez se umfla. Dupa care se toarna toata compozitia intr-un bol de plastic, se sparg cele doua oua crude si cozile de ceapa verdete tocate peste compozitie, se adauga 2 varfuri de sare si de piper si se amesteca totul la un loc. Se pune o lingura de faina peste toata compozitia amestecata si apoi patrunjelul tocat marunt se amesteca din ou totul foarte bine. Se iau apoi ardeii pe rand, sunt umpluti cu compozitia pregatita si se astupa cu capacelul pastrat. Cand ardeii sunt gata umpluti se pun intr-un ciaun unde se adauga apa cu condimente si se lasa pe argaz la foc mic timp de 40 de minute. Capacul se lasa pe ciaun ca ardei sa fie bine patrunsi. Spor!!

    Eu ii ador sunt foarte buni, foarte usori si deliciosi!


    • Vote Down0Vote Up
  • acum 11 ani
    Creatza
    Creatza     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 27 aprilie 2012
    Comentarii: 14
    Discutii:
    Da` de niste placinte poale-n brau ce ziceti?

    Ingrediente:

    1 kg de faina
    3 oua
    un praf de sare
    2 cubulete de drojdie
    zahar
    apa
    coaja de lamaie
    unt

    Pentru umplutura:

    900 g branza de vaca
    100 g stafide
    rom
    zahar
    5 oua

    Mod de preparare:

    La un kg faina am folosit 3 oua batute cu un praf de sare,2 cubulete drojdie frecate cu o lingurita de zahar si putina apa calduta,un pumn de zahar,coaja rasa a unei lamai. Am framantat aluatul cu apa calduta pana a ajuns la o consistenta potrivita, nici tare, nici moale, aluatul nu se lipea si era foarte elastic. In acest moment am topit 1/2 cub unt si am framantat din nou aluatul cu unt, pana ce s-a incorporat complet.

    Umplutura:

    Am mixat totul si gata. Cand aluatul a crescut, l-am impartit in mingii de marimea unui mar, pe care le-am intins intr-un cerc. Am pus cate 2 linguri de umplutura pe fiecare cerc si am adunat colturile ca pe niste falduri sau pliuri ale unei rochii. Am pus placintele intr-o tava si le-am uns cu ou batut cu lapte. Se coc la foc mijlociu pana se rumenesc frumos. Sunt pufoase, moi, parfumate...savuroase...si cat se poate de gustoase!


    • Vote Down0Vote Up
  • acum 11 ani
    BAICU_ANA+MARIA
    Prima vizita 19 aprilie 2012
    Comentarii: 63
    Discutii: 2
    DOVLECEI MOLDOVENESTI

    INGREDIENTE
    3, 4 dovlecei mici, fara seminte,
    100-150g cascaval,
    100-200ml smantana,
    2 oua,
    3 linguri faina,
    piper,
    pesmet,
    marar,
    sare,
    unt sau margarina,
    rosii,
    ardei.

    Preparare:

    Se spala dovleceii si se pun intregi si necuratati la fiert, pentru 10 minute. Apoi se taie pe jumatate, pe lungime, si se aseaza in strecuratoare cu semintele in jos. Se scoate intreriorul dovlecelului astfel incat marginea sa ramana de 1 cm grosime. Se unge tava cu unt sau margarina, se tapeteaza cu pesmet dupa care se aseaza jumatatile cu scobitura in sus. Miezul de la dovlecel se toaca si se amesteca cu cascavalul ras, ouale, faina, smantana, mararul, 1 varf de cutit de piper, 1/2 lingurita sare si se amesteca bine. Compozitia se aseaza in jumatatile de dovlecei, apoi se niveleaza. Se tin la cuptor 30 de minute pana se rumenesc. Cand sunt gata se taie in portii patrate si se mananca fierbinti cu smantana sau cascaval ras.


    • Vote Down0Vote Up
  • acum 11 ani
    Ursu_Elena
    Ursu_Elena     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 19 aprilie 2012
    Comentarii: 57
    Discutii: 58
    Ciorba cu varza acra

    Ingrediente: 2 ardei rosii, 30 g margarina, 2 linguri pasta de rosii, 450 g de varza acra tocata, 300 ml de bors, 200 g de cabanos, sare, piper, o legatura patrunjel, boia dulce.

    Mod de preparare:
    Se curata ardeii si se taie in cubulete mici. Adaugi intr-o oala 2 linguri de ulei de floarea soarelui si pui ardeii un pic la rumenit. Peste adaugi, pasta de rosii, varza acra si stingi totul cu bors. O lasi la fiert 15 min. In acest timp, tai cabanosul in cubulete, patrunjelul il toci si le pui in ciorba fierbinte. Adaugi piper, sare si boia dupa gust. Se serveste fierbinte alaturi de mamaliga.


    • Vote Down0Vote Up
  • acum 11 ani
    Albinuta
    Albinuta     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 18 aprilie 2012
    Comentarii: 87
    Discutii: 12
    Taitei cu lapte (nu stiu cat e de traditional romanesc, dar eu ador ca mic dejun)

    Ingrediente: 2 oua, sare, 200g faina, 2 litri de lapte, o lingurita de esenta de vanilie (sau zahar vanilat), 4 linguri de zahar tos.

    Framantam aluatul din cele 2 oua,faina si sarea. Dupa care il lasam putin la odihna, apoi intindem foaia si taiem fasii de 4-5 cm latime, le punem unele peste altele si incepem sa le taim fidelute subtiri. Trebuie sa lasam cam 20-30 min taiteii sa se usuce. Intre timp punem laptele pe foc. Dupa ce a fiert adugam taiteii si mestemcam continuu ca sa nu se prinde de fundul oalei pana fierb si acestia, apoi punem esenta de vanilie (sau zaharul vanilat) plus cele 4 linguri de zahar tos.
    Poate fi servit ca mic dejun, desert ... oricand ceva dulce si sanatos. Pofta buna!


    • Vote Down0Vote Up
  • acum 11 ani
    Mihaela_C
    Mihaela_C     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 20 aprilie 2012
    Comentarii: 107
    Discutii: 4
    O alta reteta moldoveneasca foarte apreciata este “Puiul cu smantana”
    Ingrediente
    1 pui mare de tara
    500 gr smantana
    sare
    1 lingura unt
    1 ceapa
    verdeata
    Atentie, la puiul de tara trebuie insistat putin in momentul in care-l curatam, pentru ca nu este la fel de simplu ca la puiul din comert, trebuie sa avem grija sa nu ramana puf sau pene. Putem folosi si pui din comert, insa cel de tara este mult mai gustos. Puiul curatat si spalat portioneaza si se pune intr-un vas pe foc impreuna cu unt si ceapa tocata si se lasa la fiert. Se toarna apoi apa si se clateste, apoi se lasa sa fiarba in continuare. Dupa ce apa a scazut iar carnea s-a fiert, se toarna smantana, amestecata cu o lingura de faina si sare. Se lasa sa mai fiarba cateva clocote si se presara deasupra patrunjel verde tocat sau marar tocat. Se serveste cu mamaliga fierbinte. Pofta buna !

    • Vote Down0Vote Up


Cei mai activi utilizatori

Utilizatori online: (0)