Logheaza-te aici pentru a putea adauga comentarii si discutii noi pe forum!
-
acum 12 aniDeja am pus muraturi :)), dar nu pe iarna, ca in maximum 4 saptamani dispar castravetii din borcane. Imi plac mai mult murati decat proaspeti. Merg de minune cu omleta, cartofi prajiti, mancarica de cartofi. I-am pus dupa reteta mamei, care niciodata nu a dat gres. I-am spalat bine, i-am pus intr-un recipient mai mare, cu capac etans, i-am umplut cu apa, am pus 2 linguri de sare intr-un vas de 2 litri, apoi cateva frunze de telina si un marar (frunze + tulpina) si i-am pus in camera cea mai racoroasa din casa, la intuneric. Peste vreo 2 saptamani sunt asa buni... Langa ei am pus si 2 rosii, tot de la tara. Daca as gasi si pepene rosu foarte mica, de marimea pumnului, as pune, da` in piata nu prea sunt...
Castravetii in otet sunt ok, dar nu se recomanda persoanelor care au probleme cu sistemul digestiv.
-
acum 12 aniMmmmm, ce-ar fi viata fara muraturi!... O reteta speciala de muraturi sunt ciupercile murate, pentru care avem nevoie de: ciuperci, marar, cimbru, hrean, usturoi (doar cativa catei, daca e mai puternic), morcov taiat fasii sau rondele, otet (preparat astfel: 700 ml apa, 300 ml otet, 30 g sare, 5 - 7 boabe de piper, 1 foaie dafin pentru fiecare litru de otet pentru muraturi).
Ciupercile se curata, se spala si se fierb 10 minute in apa putin sarata, apoi se strecoara. Se aseaza apoi in borcane. Intre ciuperci se pot pune catei de usturoi, felii de morcov. Deasupra ciupercilor se pune hreanul, curatat. Apa se fierbe cu sarea, otetul si mirodeniile, apoi se toarna fierbinte peste ciuperci. Cand borcanele cu ciuperci murate s-au racit, se leaga cu celofan, dupa reteta clasica. S-aveti pofta ! :-D
-
acum 12 aniAm pus castraveti la murat insa nu mi-au iesit deloc:(((( sunt super amari si nici prea murati nu sunt, nu stiu unde am gresit:(. Noroc ca nu am pus decat 1 borcan mai mare, eu aveam in plan vreo 5 borcane stricam toata productia.
-
acum 12 aniAm mancat odata gogosari umpluti cu boabe de porumb in otet. Are cineva idee cum se fac? Alaturi de ardeii umpluti cu varza in saramura au ramas in topul meu personal al muraturilor preferate. A trecut ceva vreme de atunci, dar n-am uitat gustul usor dulceag pe care il dadeau boabele de porumb. Am mai auzit si de gogosari umpluti cu struguri, dar n-am avut niciodata ocazia sa gust. A incercat cineva, are cineva o reteta probata?
-
acum 12 aniElena, nu am patit niciodata cum ti s-a intamplat tie. Daca sunt amari castravetii, inseamna ca au fost amari de la bun inceput. Aici e partea urata, cand ii cumperi nu ai de unde sa stii care e mai dulce si care e mai amar. Acasa la parinti ii pun in beci, e foarte racoare. La bloc nu prea ai unde :(.
-
acum 12 aniM-ai facut curioasa, Alinetu, si am cautat pe net o reteta de gogosari umpluti cu struguri. Ai nevoie cam de aceleasi ingrediente ca la pus muraturi pe iarna, plus putin ulei si, bineinteles, struguri. Cica oparesti gogosarii cu apa, otetul, uleiul, piperul, sarea si frunzele de dafin, iar inainte de a-i pune fierbinti in borcane, ii umpli cu boabele de struguri. Oare ce gust or avea? :D
-
acum 12 aniEu am incercat aceasta reteta. Cine gusta cu placere din pepenele rosu murat, va aprecia si bobitele de struguri murate. Practic, e aceeasi combinatie de gusturi dulce+acru. Eu am mancat asa ceva acum cativa ani, preparati de cineva din zona asta, a Iasului, si mi-au placut. In genere, nu dau inapoi de la degustat. Si daca mai e si bun, mai da-mi ! :)) Ca mai cer. Reteta nu e complicata, dar nu o stiu. Ma documentez si revin.
-
acum 12 aniBuna, poate ma ajutati cu un sfat. De mult vreau sa pregatesc pentru iarna rosii uscate in ulei de masline. Stiu ca rosiile se pot usca natural, la soare, dar procesul necesita timp, eu m-am trezit cam tarziu, vremea nu mai e chiar ideala pentru uscat rosii si, in plus, chiar daca as gasi loc in balcon pentru asa ceva, nu prea stiu cum as putea impiedica praful sa se aseze pe rosiile mele (grrr!).
Am inteles ca rosiile se pot usca foarte bine in cuptor si ca nu dureaza o vesnicie, ca la procesul natural.
M-ar interesa daca a incercat cineva sa conserve rosii prin acest procedeu, cam cat dureaza qi daca mai exista mici trucuri de care ar trebui sa stiu.