Logheaza-te aici pentru a putea adauga comentarii si discutii noi pe forum!
-
acum 11 aniSunt preferatele mele ! Le prepar si mananc foarte rar, dar e mai bine asa.
Va impartasesc o reteta care a functionat la mine.
Ingrediente1/2 kg faina
drojdie
coaja de lamaie
10 oua
250 g zahar tos
3 linguri unt
3 linguri rom
300 ml lapte fierbinte
1 cana ulei
sare
Mod de preparareFaina cernuta o opariti cu lapte clocotit, amestecand repede cu o lingura de lemn ca sa nu se faca cocoloase.
Lasati la racit timp de 10 minute, apoi framantati cu 10 galbenusuri si 5 albusuri batute spuma, cu zaharul dizolvat in putin lapte cald, trei linguri de unt cald si trei linguri de rom.
La acest moment in procesul de preparare, aluatul este moale dar nu curge.
In aluat adaugati drojdia frecata cu 1 lingura de zahar si o jumatate lingurita de sare.
Framantati 1/2 de ora, apoi lasati la dospit, la cald.
Impartiti aluatul in patru parti egale, intindeti din fiecare cate o foaie subtire, puneti pe jumatate din fiecare foaie de aluat umplutura de dulceata de visine sau marmelada de caise, acoperiti cu cealalta jumatate de foaie de aluat, taiati cu gura paharului gogosi pe care le lasati pe o planseta presarata cu faina sa mai strea cateva minute.
Prajiti gogosile in ulei fierbinte pe ambele parti, pana cand se rumenesc frumos.
Serviti gogosile calde, presarate cu zahar farin.
-
acum 11 ani10 oua la 1/2 kg de faina?? :O chiar si asa... 10 oua?? Ficatul meu zice un "nu" categoric... or fi ele bune si gustoase, dar se poate si mai sanatos de atat. Iata o retea simpla de gogosi pufoase (chiar de post), pentru care avem nevoie de: 500g faina, 200 ml apa calda, 12g drojdie proaspata (o jumatate de cubulet), 1 lingura zahar, 1/2 lingurita sare, 1 lingura margarina, ulei pentru prajit. Intr-un castron se pune faina si se formeaza in mijlocul ei o adancitura. In adancitura se pune drojdia si se amesteca cu zaharul si cu 50ml apa calda, dar nu fierbinte. Se lasa maiaua sa creasca 10 minute. Dupa ce maiaua a facut bule si timpul alocat cresterii a trecut, cu ajutorul unei furculite incorporam in maia faina, turnand din cand in cand si apa calda ramasa. Cand coca incepe sa se formeze, se adauga sarea si margarina. Se framanta bine cu mana si se incorporeaza toata faina din castron. Coca trebuie sa se dezlipeasca singura de pe maini si de pe peretii castronului, de aceea s-ar putea sa fie nevoie de putin mai multa faina... Mai putem adauga cate un pic de faina pana obtinem rezultatul dorit. Se acopera castronul cu un servet curat si se lasa coca la crescut 20 minute in loc caldut si fara curenti de aer rece. Se pune uleiul la infierbantat si se fac gogosile dupa forma si grosimea dorita.