Logheaza-te aici pentru a putea adauga comentarii si discutii noi pe forum!
-
acum 13 aniBuna. Imi plac foarte mult prajiturile cu fructe - tot felul de prajituri si imi place sa le si prepar. Am insa o mica problema: fructele se "trasnforma" in timpul gatitului sau daca le folosesc proaspete, prajiturile trebuie tinute mereu la frigider si consumate in scurt timp, ceea ce e destul de incomod. As vrea sa aflu diverse metode prin care fructele isi pot pastra cat mai mult din forma, culoarea, gustul initiale etc. la gatit. N-ar strica nici cateva sfaturi pentru "tratarea" fructelor pentru a se pastra mai mult timp si pentru a putea fi utilizate la decorarea prajiturilor - in genul fructelor glasate.
-
acum 13 aniDin cate stiu eu(putina mea experienta :-)) ) capsunele, visinele, afinele, zmeura, murele, coacazele, prunele pot fi congelate dupa ce au fost curatate(se scot samburii unde e cazul) si splate foarte bine. Apoi le asezam pe un prosop de bucatarie si le lasam sa se usuce.
Ciresele mari si carnoase este indicat sa le lasam cu tot cu samburi, ca la decongelare sa nu se inmoaie si sa isi pastreze gustul.
Tot prin congelare putem pastra si miezul de nuca.Sper ca iti va fi de folos :)
Intotdeauna gasesti usor ceea ce nu cauti. Iar ceea ce cauti gasesti abia in ultimul loc in care poti cauta (Edward A. Murphy)
-
acum 13 aniMultumesc Iulia. Stiam de metoda asta prin congelare dar nu stiam ca e buna si pentru nuci. Totusi am ceva dubii ca fructele vor avea cel putin un gust apropiat de cel initial, macar unele tipuri de fructe cred ca isi modifica putin prprietatile. La capsuni de exemplu stiu ca isi schimba putin si culoarea. N-am congelat pana acum decat legume si nu mi-am pus prea mult problema daca isi pastreaza aspectul :-D.
In orice caz, nu pare o metoda de conservare dificila si merita incercata :-)
-
acum 13 aniVisinele fara samburi se conserva excelent in borcane de sticla, straturi de zahar de max 1 cm, alternand cu visine max 3straturi suprapuse, apoi iar zahar si tot asa pana sus. Dar se incepe si se termina cu zahar. Se inchide bine borcanul si se consuma tot odata, folosind eventual si zaharul la prajitura sau la ceai...
-
acum 12 aniin nici un caz fructele congelate nu mai au acelasi gist cu cele proaspete si dupa ce se dezgheata nu mai au un aspect frumos. visinele puse cum a spus simonica sunt foarte bune si pentru tarta cu visine dar trebuie lasate o perioada mai lunga un borcan pana se topeste zaharul se poate pune si putin alcool peste ele
-
acum 12 aniNu stiu daca este tocmai indicat sa adaugam alcool pentru a conserva visinele. In final, ar trebui sa facem diferenta intre "visine conservate" si "visinata". Din cate stiu eu, visinele pentru prajituri sunt conservate, dupa ce le scoatem samburii, in borcane, dupa cum spunea Simonica mai sus,straturi alternate de visine + 1 cm de zahar, la care se adauga si o aspirina, pentru pastrarea mai indelungata.
-
acum 12 aniFructele inghetate merita puse un pic in apa calduta ca sa se "dezmeticeasca" si apoi folosite in tarte, prajituri. Nimic nu se compara cu fructele proaspete dar varianta congelata nu e deloc rea, mai ales pentru fructele de padure, zmeura, capsuni etc.
-
acum 12 aniAvand in vedere ca de-acum incolo ne vom bucura de fructe toata vara si inca mai mult, subiectul propus merita atentie. E adevarat ca acum gasim fructe in supermarketuri toata iarna, dar stim cu toatele ca nu se compara nici la gust si, de ce nu, nici la pret cu cele de sezon.
Si mie imi place sa conserv fructe pentru iarna. E o placere sa-mi rasfat familia cu un tort cu visine sau tarte cu piersici in februarie de exemplu).
In functie de fructele de care dispuneti, precum si de spatiul de depozitare iata ce mai puteti face:Conservarea fructelor prin inghetare
Cele mai multe fructe pot fi conservate crude, feliate sau chiar intregi, cum este cazul fructelor mici. Pentru aceasta, asezati fructele intr-un singur strat intr-o tava si puneti-le in congelator pana ingheata, apoi impachetati-le in pungi vidate.
Unele fructe pot fi congelate impreuna cu sirop de zahar. De altfel, fructele feliate isi vor produce propriul sirop daca vor fi acoperite cu putin zahar inainte de inghetare.
Pentru fructele intregi sau uscate, puteti prepara un sirop folosind un sfert cantitatea de zahar la trei sferturi din cantitatea de apa folosita. Pentru a obtine siropuri mai concentrate, mariti cantitatea de zahar.
Fructele precum merele, piersicile, perele si caisele se decoloreaza repede cand ingheata si isi pot pierde aroma la dezghetare. De aceea se recomanda sa se amestece cu vitamina C. Puteti folosi si suc de lamaie, dar nu este la fel de eficient precum vitamina C si in plus, isi va adauga propria aroma fructului respectiv.
Fructele care vor fi folosite mai tarziu pentru diverse deserturi pot fi tinute in abur inainte de inghetare. Astfel, tineti fructele in abur pana devin fierbinti, raciti-le si apoi puneti-le la inghetat.Conservare prin uscare
Conservarea prin uscare este una dintre cele mai vechi metode de pastrare si are avantajul ca nu necesita foarte mult efort.
Fructele pot fi uscate afara dar exista un mediu cu temperatura ridicata, uscat si cu posibilitatea sa se formeze curenti de aer.
Pentru uscarea in interior, cea mai intalnita metoda este uscarea in cuptor, la o temperatura de 110 grade Celsius. Fructele se usuca pe gratarul metalic al cuptorului si se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi introduse in recipiente.Pentru a impiedica decolorarea sau innegrirea fructelor in timpul uscarii, puteti trata fructele cu un amestec acidulat, din suc de lamaie si apa, sau un amestec indulcit, obtinut din zahar, apa si miere.
-
acum 12 aniPrin inghetare atat fructele cat si legumele isi pierd din proprietatile lor nutritive care sunt atat de benefice pentru noi. Eu personal incerc pe cat mai mult posibil sa evit produsele inghetate si cu atat mai putin sa le folosesc la gatit. Nu sunt de acord cu varianta de congelare.
-
acum 12 aniSi mie imi plac prajiturile cu fructe in mijocul iernii, asa ca multumesc mult pentru sfaturi Alinetu, o sa incerc amandoua metodele de conservare, si mai pe la iarna o sa va spun prin care metoda s-au pastrat la mine mai bine fructele