Logheaza-te aici pentru a putea adauga comentarii si discutii noi pe forum!

  • acum 9 ani
    Albinuta
    Albinuta     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 18 aprilie 2012
    Comentarii: 87
    Discutii: 12
    Cum ne apropiem de sarbatori cu pasi repezi, propun o reteta de saratele cu telemea
    Ingrediente : 250 gr telemea de vaca sau oaie; 250 gr. margarina; 2 oua; 400 gr.faina; sare; chimen, mac, susan, parmezan
    Mode de preparare : Amestecam branza rasa cu margarina , 1 ou si faina. Branza se poate folosi jumatate de vaca (125 gr) si jumatate de oaie(125 gr.) sau numai de vaca sau oaie. Dupa ce am facut aluatul ,il intindem in foaie nu prea subtire ,circa 1cm ,taiem bastonase. Celalalt ou il batem bine si cu el ungem saleurile,deasupra presaram mac, chimen,susan sau parmezan. Le punem in cuptor ,la foc potrivit ,cuptorul incalzit. Saleurile raman moi cateva zile ,daca le conservam acoperite, cu o folie de plastic pentru alimente.

    • Vote Down0Vote Up
  • 6 Comentarii sorteaza in functie de:
  • acum 9 ani
    Mihaela_C
    Mihaela_C     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 20 aprilie 2012
    Comentarii: 107
    Discutii: 4
    Nu pot lipsi de pe masa fursecurile de Craciun. Avem nevoie de: jumatate de pachet de unt la temperatura camerei, 100 gr zahar pudra, 1 ou batut, esenta de vanilie. Optional, pentru decor: 400 gr zahar pudra, pentru glazura, 3-4 linguri de apa, 2-3 picaturi de coloranti alimentari, bombonele argintii comestibile.
    Intr-un bol se amesteca untul cu zaharul pudra pana ce capata o consistenta pufoasa. Separat se amesteca oul cu esenta de vanilie pana cand se omogenizeaza. Dupa care adauga faina si amesteca pana cand obtinem un aluat. Se presara faina pe masa, apoi se intinde aluatul pana la o grosime de 1 cm.
    Se incalzeste cuptorul la 190 grade si se pune hartie pergament pe o tava de prajituri.
    Se pot folosi forme pentru prajituri sau chiar un pahar, se taie formele de biscuiti din aluat si se pun pe tava de prajituri.
    Se lasa biscuitii sa se coaca timp de 8-10 minute, pana cand capata o culoare aurie. Se scot din cuptor si se pun deoparte 5 minute, pentru a se intari.
    Pentru a face glazura, intr-un bol se amesteca zaharul pudra cu apa pana ce totul capata o consistenta fina. Se adauga colorantul alimentar si amesteca din nou. Glazura se intinde cu ajutorul unui cutit si apoi se presara bombonelele argintii comestibile. Bineinteles, reusita fursecurilor depinde si de imaginatia fiecaruia. Pentru un aspect cat mai placut pe masa de Craciun, ne putem juca si cu alte glazuri si creme sau bombonele pentru ornat.

    • Vote Down0Vote Up
  • acum 9 ani
    Andronic_Oana+Sorina
    Prima vizita 11 mai 2012
    Comentarii: 66
    Discutii: 32
    De asemenea, va propun pentru sarbatori o prajitura cu nuci si ciocolata usor de preparat.
    Pt foi: 3 oua, 150g zahar, 3 linguri ulei, 180g faina, 1/2 praf de copt.
    Pt blatul cu nuca: 4 albuse, 150g zahar, 100g faina, 150g nuca macinata, 1/2 praf de copt.
    Pt crema: 4 galbenuse, 200g zahar, 200ml lapte, 20g amidon (sau faina), 100g ciocolata neagra, 250g unt sau margarina.
    Nuca macinata pt ornat.

    Pt foi, am batut ouale intregi cu zahar, am adaugat uleiul, apoi faina amestecata cu praf de copt. Se coc 2 foi, eu coc o foaie mare pe care o tai apoi, astfel obtin foile egale.

    Pt blat am batut albusele cu un fir de sare, apoi am adaugat zaharul, faina, nuca macinata si praful de copt. Am copt blatul 25 min.

    Pt crema am frecat galbenusele cu zahar, am adaugat amidonul, apoi laptele si am fiert pana s-a ingrosat. In crema fierbinte am adaugat ciocolata rupta in bucati, am amestecat pana aceasta s-a topit, apoi am lasat la racit crema. Rece am amestecat-o cu untul spumat.

    Asamblare: foaie, 1/3 crema, blat cu nuca, 1/3 crema, foaie, 1/3 crema, nuca macinata.


    • Vote Down0Vote Up
  • acum 9 ani
    Andronic_Oana+Sorina
    Prima vizita 11 mai 2012
    Comentarii: 66
    Discutii: 32
    Mai vin cu o propunere de prajitura racoroasa pentru aceste zile de sarbatoare. Generic se numeste prajitura cu gris si miere.

    Pentru foi: 150 g zahar, 30 g grasime -unt/margarina, 450 g faina, 3 linguri lapte, 1 lungurita bicarbonat, 1 ou intreg, 2 linguri miere topita.
    Zaharul, untul, laptele, mierea si oul se pun intr-un recipient la foc mic pana se topesc si se omogenizeaza toate ingredientele (aproximativ 5-7 minute). Lasam putin sa se raceasca si apoi adaugam faina amestecata cu bicarbonatul. Se amesteca pana devine un aluat consistent si apoi se framanta putin coca obtinuta. Se imparte aluatul in 4 bile de dimensiuni egale.
    Dosul tavi se unge cu ulei si se presara cu faina. Bilele se intind si se baga in cuptorul incins cam 5 minute (se mai verifica). Asa se fac toate cele 4 foi.

    Pentru crema: 400 ml lapte, 4 linguri gris, 200 g zahar, 200 g unt (la temperatura camerei), esenta de rom, 1 lamaie.
    Se pune pe foc laptele, zaharul si coaja rasa de lamaie. Cand se incalzeste se pune si grisul in ploaie. Atentie, amesteca continuu pentru ca la un moment dat grisul se umfla si risti sa se lipeasca. Cand este gata, o lasi la racit (neaparat) si apoi incorporezi untul putin cate putin. Adaugi si sucul de la lamaia stoarsa.
    Apoi pregatesti si gemul (care trebuie sa fie de o consitenta mai solida, adica nu este indicat sa folosesti dulceata care curge. Eu am folosit gem de gutui in care am pus si cateva picaturi de lamaie.

    Acum treci la asamblare: foaie-1/2 din compozitia de crema cu gris – foaie- gem sau marmelada – foaie – cealalta jumatate de crema de gris – foaie.


    • Vote Down0Vote Up
  • acum 9 ani
    alinetu
    alinetu     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 18 aprilie 2012
    Comentarii: 97
    Discutii: 7
    De revelion, la mine in familie este mereu loc pentru placinta cu ravase, cu mere sau cu dovleac, parfumata cu scortisoara.
    Inainte de a rula foile pun in compozitie banuti si ravasele haioase, de obicei cu dedicatie, toate infasurate in film alimentar, in functie de numarul persoanelor invitate. Poate ca sunt feluri de mancare din care doar gustam, dar placinta se mananca intotdeauna pana la ultima bucatica. Toata lumea vaneaza banuti si mesaje.

    • Vote Down0Vote Up
  • acum 9 ani
    alidalen
    alidalen     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 18 aprilie 2012
    Comentarii: 15
    Discutii:
    La multi ani, fete si baieti! Sper ca ati petrecut cum se cuvine si sunt convinsa ca si voi, ca si mine v-ati luptat cu munti ;-) de sarmale, racituri, fripturi si dulciuri in aceasta perioada. E cazul sa ne regasim la topicul despre detoxifiere sau despre cum sa scapam de kilogramele in plus de-acum inainte, macar o vreme.

    • Vote Down0Vote Up
  • acum 9 ani
    Creatza
    Creatza     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 27 aprilie 2012
    Comentarii: 14
    Discutii:
    cum, mai exact, putem face o cura de detoxifiere? salate, legume si muuulte fructe? :D nu-mi tin de sat, oricat m-as stradui. si nici de la paine nu ma pot abtine.

    • Vote Down0Vote Up


Cei mai activi utilizatori

Utilizatori online: (0)