Logheaza-te aici pentru a putea adauga comentarii si discutii noi pe forum!
-
acum 13 aniIn camera de camin retete foarte complicate nu poti gati, dar din fericire am putut prepara ceva zilele trecute care mie imi place extraordinar de tare si anume , mamaliga. Eu de obicei atasez mamaliga aproape oricarui fel de mancare :-))
Prima mamaliga pe care am facut-o la tara ... a fost .. dupa cum bine ghiciti ...oribila, dar bunica fiind o persoana tare buna a mancat si a zis ca e delicioasa :-)) desi nici eu nu puteam sa o mananc
Intre timp ...m-am mai "specializat" in aceasta mancare ce este considerata a fi traditionala in tara noastra, de aceea pentru cei care vor sa incerce o sa descriu cum o prepar:- punem apa intr-o oala(depinde cata mamaliga vrem sa facem), putina sare si putin ulei(jumatate de lingura - 1 lingura daca avem mai multa apa)
- apoi se lasa apa sa se mai incalzeasca si se adauga treptat in ploaie malaiul, mestecand mereu pana se ajunge la o compozitie mai consistenta care la mine la tara se cheama "pasat"
- apoi dam focul mai mic si mestecam constant pana se fierbe cu un tel sau facalet de mamaliga, eventual o lingura de lemn sau o coada mai mare
- o lasam pe foc pana marginile se aduna spre centru, respectiv pana cand vezi ca e bine fiarta
- pentru a face o mamaliga mai cremoasa putem adauga 1 jumatate de cana de lapte si 2 lingurite de unt/margarinaDe retinut: pt o mamaliga buna, se cerne malaiul, iar culoarea ei depinde strict de culoarea malaiului(cea mai frumoasa mamaliga iese din malai grisat)
Ce ziceti este buna reteta sau mai cunoasteti voi alte trecuri pt o mamaliga delicioasa? ;;)
Intotdeauna gasesti usor ceea ce nu cauti. Iar ceea ce cauti gasesti abia in ultimul loc in care poti cauta (Edward A. Murphy)
-
acum 12 aniprima mamaliga pe care am facut-o in colaborare cu matusa mea a fost un esec adica dupa ce am pus faina am inchis aragazu. Nu am mai lasat-o sa fiarba. eu nu prea ma omor dupa mamaliga dar fetita mea daca s-ar putea sa ii fac zilnic ar fi perfect asa ca am inceput sa ma perfectionez
-
acum 12 aniiulia_mihaela a spus:
In camera de camin retete foarte complicate nu poti gati, dar din fericire am putut prepara ceva zilele trecute care mie imi place extraordinar de tare si anume , mamaliga. Eu de obicei atasez mamaliga aproape oricarui fel de mancare :-))
Prima mamaliga pe care am facut-o la tara ... a fost .. dupa cum bine ghiciti ...oribila, dar bunica fiind o persoana tare buna a mancat si a zis ca e delicioasa :-)) desi nici eu nu puteam sa o mananc
Intre timp ...m-am mai "specializat" in aceasta mancare ce este considerata a fi traditionala in tara noastra, de aceea pentru cei care vor sa incerce o sa descriu cum o prepar:
- punem apa intr-o oala(depinde cata mamaliga vrem sa facem), putina sare si putin ulei(jumatate de lingura - 1 lingura daca avem mai multa apa)
- apoi se lasa apa sa se mai incalzeasca si se adauga treptat in ploaie malaiul, mestecand mereu pana se ajunge la o compozitie mai consistenta care la mine la tara se cheama "pasat"
- apoi dam focul mai mic si mestecam constant pana se fierbe cu un tel sau facalet de mamaliga, eventual o lingura de lemn sau o coada mai mare
- o lasam pe foc pana marginile se aduna spre centru, respectiv pana cand vezi ca e bine fiarta
- pentru a face o mamaliga mai cremoasa putem adauga 1 jumatate de cana de lapte si 2 lingurite de unt/margarina
De retinut: pt o mamaliga buna, se cerne malaiul, iar culoarea ei depinde strict de culoarea malaiului(cea mai frumoasa mamaliga iese din malai grisat)
Ce ziceti este buna reteta sau mai cunoasteti voi alte trecuri pt o mamaliga delicioasa? ;;)
Tot asa o fac si eu. Cand o rastorn, iau o bucata si o amestec cu margarina si branza de oi. Nu fac bulz, ci amestec. E chiar satios. Bunicii puneau in loc de margarina unt sau smantana mai groasa.
Pentru mine, mamaliga cea mai buna iese in ceaun de tuci si cu facalet, nu lingura de lemn.
-
acum 12 anipusa pe un funde de lemn si taiata cu ata. ce dor mi-e de mamaliga de la bunici
-
acum 12 aniDesi pare o banala mamaliga, nu e lucru mare sa-ti nu-ti iasa din prima. Depinde si la ce preparate se serveste. Daca e pentru peste, poate fi mai "moale". Si cel mai important, faina se adauga abia dupa ce incepe sa fiarba apa (am vazut si experti care puneau apa, sare si faina de la bun inceput... :-)) ) Trucul cu un pic de unt sau ulei chiar functioneza, se adauga putin la fierbere si mamaliga va iesi cu siguranta mai pufoasa si mai gustoasa ;-)
-
acum 12 aniMAMALIGUTA CLADITA
1/2 l apa, un praf de sare, 4-5 pimni de malai, 50 g unt, 100 g branza sarata, 100 ml smantana, 100 g cascaval, bucati de carne de porc, costita, cirnaciori de porc, 2-3 oua, o legatura marar
faci o mamaliguta moale, intr-un vas mai inalt. Intr-un alt vas(tip cratita) uns pe fund si pe pereti cu unt, cladesti mamaliguta di patru straturi egale. pui cu lingura un sfert din mamaliguta calda, dupa care asezi carnea de porc taiata in bucati mai mici(inclusiv costita) asezi al doilea strat de mamaliga, peste el pui un amestec format din branza si smantana si apoi un strat format din carnaciori taiati in bucati mai mici. Ultimul strat trebuie sa fie de mamaliga.
deasupra torni ouale batute, amestecate cu cascaval ras, iar vasul il dai la cuptor si il tii pana se rumeneste. Poti servi mamaliguta cu marar verde tocat marunt.
POFTA BUNA
-
acum 12 aniMi-aduc aminte de prima mea mamaliga : era atat de arsa incat abia se mai putea numi mamaliga, si era atat de tare, de puteai sa-ti spargi capul in ea... ce amintiri frumoase din copilarie. :-)) Acum imi iese mult mai buna. Daca imi iese mai tare folosesc unt si devine si mai cremoasa.
-
acum 12 aniTACI SI INGHITE
Mod de preparare
Se face o mamaliga mai moale din lapte si malai, in care se incorporeaza smantana. Carnatii, bacon-ul si kaizer-ul, se taie in bucati mici si se calesc 5-6 minute in 1 lingura ulei. Se unge un vas termorezistent cu unt si se aseaza apoi, un strat de mamaliga, amestec prajit, din nou mamaliga, branza si se acopera cu mamaliga ramasa. Cu ajutorul unei polonic, se fac din loc in loc adancituri, in care se aseaza ouale si se presara cu sare. Se da vasul la cuptor, pentru 25-30 minute, pana se rumeneste si ouale sunt gata.
-
acum 12 aniPUI IN SOS DE USTUROI CU MAMALIGUTA
Ingrediente
500 gr carne de pui (am folosit aripioare)
sare, piper
1 lingurita boia
1 1/2 cana apa
1/2 legatura patrunjel
4 catei mari de usturoi
putin uleiMamaliguta
3 cani apa
1 cana malai
sarePreparare
1.Se incinge ulei intr-o oala si se pun aripioarele. Se condimenteaza cu sare si piper din belsug. Se prajesc la foc mediu pana se rumenesc foarte bine pe ambele parti.
2.Se presara boiaua peste carne si se stinge cu apa (apa sa acopere carnea). Se adauga patrunjelul tocat. Se aduce la fierbere. Gustati de sare si piper si mai adaugati daca e necesar.
3.Se fierbe tot pe foc mediu 30 minute. Sosul trebuie sa scada bine, sub jumatatea carnii.
* timpul de fierbere va fi putin mai mare daca folositi pulpe de pui sau bucati mai mari din pui si va fi necesara putin mai multa apa, pe care o adaugati daca vedeti ca sosul scade prea tare.
4.Preparati mamaliga: adaugati apa rece intr-o oala si puneti malaiul peste. Adaugati sare si amestecati. Fierbeti la foc mediu, iar cand incepe sa se ingroase mamaliga dati focul la mic si amestecati rapid pana e facuta, adica pana incepe sa se desprinda de pe peretii oalei.
* daca puneti mamaliga la fiert in apa rece nu va face cocoloase!
5.Adaugati usturoiul tocat marunt peste pui si mai fierbeti 1 minut.
6.Serviti puiul in sos de usturoi pe pat de mamaliguta.
-
acum 12 aniCine nu a mancat macar o data tocanita sau ciulama cu ficatei de pui? Si pentru ca imi plac foarte mult ficateii de pui, pe care ii numeam “fichitei” cand eram mica, experimentez tot felul de retete cu ei. Aceasta reteta este o variatiune a tocanitei de pui sau ciulamalei de pui cum e numita in alte zone. Sper sa va placa.
Ingrediente
1 ceapa mare
2-3 linguri ulei
500 g ficatei de pui
100 ml vin alb
150 ml smantana dulce
1 lingura faina
sare, piper dupa gust
patrunje verde
Se serveste cu mamaliguta fiarta.Pentru ficateii cu sos am procedat astfel:
Am taiat ceapa marunt si am pus-o la calit impreuna cu uleiul (eu folosesc de obicei ulei de masline).
Cand ceapa a devenit transparenta adaug ficateii de pui spalati si scursi bine de apa. Acopar cratita cu un capac si ii las la innabusit la foc mic.
Cand ficateii sunt aproape gata, adaug vinul si las 3 minute sa fiarba, apoi adaug smantana dulce amestecata cu faina. Se condimenteaza cu sare, piper si se ia de pe foc. In ultimul moment se adauga patrunjelul verde.
-
acum 12 aniGogo a spus:
Mi-aduc aminte de prima mea mamaliga : era atat de arsa incat abia se mai putea numi mamaliga, si era atat de tare, de puteai sa-ti spargi capul in ea... ce amintiri frumoase din copilarie. :-)) Acum imi iese mult mai buna. Daca imi iese mai tare folosesc unt si devine si mai cremoasa.
Bine ca nu sa lipit de perete :)) ar fi fost foarteee interesant :))