Logheaza-te aici pentru a putea adauga comentarii si discutii noi pe forum!

  • acum 11 ani
    Andronic_Oana+Sorina
    Prima vizita 11 mai 2012
    Comentarii: 66
    Discutii: 32
    Coltunasii erau preferatii mei in copilarie. Mama ii pregatea de obicei duminica, ziua in care toate mesele erau prea mici ca sa avem cu totii loc in jurul ei :)) Nu am mai mancat de multi ani, desi nu sunt foarte complicat de preparat. Am lasat-o doar pe mama sa ii faca asa cum stie doar ea. Pentru cei interesati, iata si reteta :

    Ingrediente

    Pentru aluat: 2 oua, 500 g faina, 50 ml apa, 30 g pesmet, 1/4 lingurita sare, 100 g unt.
    Pentru umplutura: 200 g branza de vaci, 1 galbenus, sare.

    Mod de preparare:

    Mai intai se face un aluat din apa, faina si oua. Se framanta bine, apoi se intinde o foaie cam de 1 mm grosime. Din aceasta se taie patrate cu latura de 5-6 cm. Se amesteca branza de vaci cu galbenusul si se pune cate putina umplutura in mijlocul fiecarui patrat. Se unge pe margini cu apa si se lipesc doua colturi opuse in asa fel incat sa formeze un triunghi. Se preseaza marginile pentru a se lipi si se pun la fiert la fiert intr-o cratita de 3 l cu apa clocotita, cu o lingurita de sare. Se lasa la foc domol pana cand fierbe bine aluatul, apoi se scot, se scurg si se pun pe o tava, presarand deasupra pesmet si bucati de unt. Tava se da la cuptor timp de 10 minute pentru a se usca putin. Cand sunt gata, se scot din tava si se pun pe un platou.


    • Vote Down0Vote Up
  • 1 Comentariu sorteaza in functie de:
  • acum 11 ani
    Mihaela_C
    Mihaela_C     Link Comentariu
    Membru
    Prima vizita 20 aprilie 2012
    Comentarii: 107
    Discutii: 4
    Cu toate ca nu prea faceam diferenta intre "coltunasi" si "papanasi" cand eram mica, mancam din ambele cu mare spor mai ales in zilele de duminica, cand avea mama timp si aveam pofta de ceva dulce. Exista si o reteta de coltunasi cu gem, care poate fi transformata si in reteta de post, daca renuntam la a pune oua in aluat. Insa, pentru acum, notez reteta cu oua: 250 g făină, 2 ouă, 100 g lapte, 60 g unt, pesmet, gem, zahăr pudră. La fel de simplu ca in reteta de mai sus, se face un aluat din faina, lapte, sare si oua. Se lasa la rece 10 minute, se intinde o foaie si se taie patrate care se umplu cu gem, se lipesc la capete presand cu varful degetelor si se fierb în apa clocotita cu sare timp de 15 minute. Pentru servire ii stropim cu putin unt topit si presarati cu pesmet rumenit si zahar pudra.

    • Vote Down0Vote Up


Cei mai activi utilizatori

Utilizatori online: (0)