Logheaza-te aici pentru a putea adauga comentarii si discutii noi pe forum!
-
acum 13 aniBuna ziua, ma numesc Valentin si de foarte mult timp ma framanta o intrebare la care nu am gasit raspuns. Pana acum am considerat doar ca fiind o regula si nu am mai cautat o explicatie despre fenomenul despre care vreau sa vorbesc si anume> Toata lumea care gateste desigur stie ca nu se pune sucul de rosii sau bulion sau orice alt derivat la orice mancare inainte de a fi fiert cartoful. La o discutie in familie a fost redeschis acest subiect de fiul meu (15 ani) care dorea diverse informatii despre pregatirea ciorbelor... In momentul in care mama lui i-a spus ca se pune sucul de rosii dupa ce a fiert cartoful imediat a venit si intrebarea. De ce nu poate fierbe cartoful in sucul de rosii?
Am cautat un forum legat de domeniul secretolor in bucatarie si iata-ma! Sper ca cineva sa-mi poata da o explicatie sa zicem destul de tehnica / stiintifica despre reactia chimica sau fenomenul fizic care induce aceasta reactie. Multumesc
-
acum 13 aniDin cate stiu eu, nu e asa mare filosofie cu pasta de rosii si ciorba... eu stiu ca se pune la urma, deoarece aceasta nu necesita fierbere, ci este adaugata mai mult pentru gust, textura, culoare...e asemanator cu procesul de adaugare a unei linguri de smantana in farfurie cand e ciorba fierbinte. Ideea este ca in general cartoful fierbe mai greu, si de aceea celelalte legume se pun dupa el. Cel putin eu asa am interpretat :D Sper ca ti-am fost de ajutor ;)
-
acum 13 aniDraga Icegirl in primul rand iti multumesc ca ai binevoit sa atasezi un comentariu la postarea mea. Imi pare rau sa-ti spun dar nu prea te pricepi la gatit. Cartoful fierbe cel mai repede si de aceea se pune dupa ce aproape a fiert carnea si celelalte legume. Ceea ce caut eu este cu totul altceva. Sa zicem ca au fiert legumele si carnea si inca nu am pus cartoful, ok? Daca faci greseala si pui mai intai sucul de rosii si abia apoi cartoful poti sa astepti mult si bine pana iti creste barba ca acesta numai fierbe, ramane crud. Eu speram ca va exista cineva care sa-mi dea o explicatie pentru acest fenomen. Multumesc.
-
acum 13 aniNu stiu sa raspund la intrebarea ta,e cam greu sa gasesti un raspuns stiintific legat de reactii chimice pe un site culinar,poate ar trebui sa te reorientezi spre alt gen de site-uri,sau sa cauti compozitia chimica a rosiei.........etc. Poate te intereseaza si raspunsul la o alta intrebare:de ce nu mai fierbe fasolea daca pui sarea la inceput? Sper ca nu te superi,dar pe mine m-a amuzat intrebarea ta.
-
acum 13 anibuna
din ce stiu de la mama mea si bunica mea ... sucul de rosii intareste cartoful .. de aceea se pune dupa ce a fiert acesta ...
Spor la treaba !
-
acum 13 aniAsa e, in prezenta rosiei (proaspata sau conservata) cartoful fierbe mai greu dar fierbe. Doar ca nu mai e sfaramicios ci ramane ferm, ceea ce iti da senzatia de fiert insuficient. Este insa un preparat la cuptor in care cartoful fierbe bine: friptura cu cartofi si rosii (cu sos) care se face foarte usor si din orice carne. Se pun intr-o cratita bucati de carne, cuburi mari de cartofi cam in aceiasi cantitate, o capatana de usturoi - catei curatati intregi - sare si piper dupa gust; se adauga 2 linguri de bulion sau pasta de rosii si apa cat sa acopere totul. Se da la cuptor pana scade sa ramana putin sos si carnea sa fie patrunsa bina. Cartofii devin astfel moi si pufosi.
-
acum 12 aniNormal si lojic in ce sa spus mai sus. Cartoful se fierbe inainte si ulterior se pune sucul de rosii(dupa preferinte). Totusi aici nu e un site cu explicatii stiintifice, ci un site cu explicatii lojice si concise la subiect. In fine, daca fiul tau de 15 ani e asa de interesat de acest subiect cauta un bucatar profesionist pentru a da explicatii pe intelesul lui. Bafta
-
acum 12 aninu pot da o explicatie la curiozitatea ta de ce nu mai fierbe cartoful dupa ce pui suc de rosii dar postez o reteta
CARTOFI LA CUPTOR CU SMANTANA
3 cartofi/ 1 dovlecel potrivit/ 2 catei usturoi / 1 lingura ulei/ 2 oua/ 100 g cascaval/ 150 g smantana/ sare/ piper/ unt si pesmet pentru uns vasul
-Cureti cartofii, ii tai cubulete si-i fierbi in apa cu putina sare. cand sunt aproape fierti, adaugi dovlecelul taiat cubulete mai mari. dupa ce au fiert ii scurgi de apa.
-zdrobesti usturoiul si-l freci cu putin ulei. adaugi smantana amestecata cu ouale batute si cascaval ras. condimentezi cu sare si piper, dupa gust.
- ungi un vas termorezistent cu unt si tapetezi cu pesmet. asezi cartofii si dovleceii, torni sosul de smantana si coci in cuptor circa 30 de minute pana se rumenesc.
POFTA BUNA
-
acum 12 aniSe pare ca nimeni nu are un raspuns la intrebarea lui Ionel Valentin_Nicolae... Pentru ciorbe eu folosesc, in general, cartofi rosii, adica incerc cat de cat sa-i mentin 'tari' si stiam ca se adauga rosiile sau bulionul la final, dupa ce acestia au fiert, insa am observat, cand gatesc si alte feluri de mancare ca sosul de rosii este un ingredient destul de pretentios, care uneori poate sa-ti strice planurile cand vrei sa faci o mancare buna. Poate reuseste totusi cineva sa ne lamureasca cu un raspuns documentat la aceasta intrebare :-D.